новини и събития

Баби дядовци и внуци общуват и творят на 12-ти юли в парка Заимов

Третото издание на социалната инициатива „Цветовете на сърцето”  ще се случи на 12-ти юли

София, четвъртък, 5 юли 2012

Баби, дядовци и техните внуци ще играят и творят заедно в целодневен творчески празник на открито на 12-ти юли (четвъртък) в парка Заимов в столицата. Идеен автор и организатор на събитието, което ще събере поколенията в съвместни творчески работилници, е Сдружение „Съзнание” в партньорство с Образователен център „МеДиа”. Проектът е създаден под вдъхновяващото име „Цветовете на сърцето – баба, дядо и детето” и е подкрепен отСтолична Програма Култура.

Творческите работилници ще отворят врати в 10:00, а първата по рода си „прегръдка между поколенията”,  ще направим на официалното откриване в 11:30 ч., когато възрастни хора и техните внуци ще изразят любовта помежду си и неразривната връзка между поколенията с групова прегръдка пред собственоръчно изрисувано художествено табло. За да даде символичен старт на прегръдката е поканен кметът на София, госпожа Йорданка Фандъкова.

В рамките на деня ще се проведат 5 на брой творчески работилници: работа с вълна, плетене, народно творчество (песни, танци), арт терапия, сладки приказки.  В дейностите ще вземат участие възрастни хора от „Федерацията на туристите ветерани”, Асоциацията на родителите на децата с увреден слун и деца от „МеДиа” със своите баба и дядо. Осъществяването на творческия празник се случва с любезното съдействие на минерална вода „Горна Баня”, Пен Д Ор,  100% Think Fresh и издателство „Фют”.

В същността на празника „Цветовете на сърцето – баба, дадо и детето” е залегнала идеята на организаторите от Сдружение „Съзнание” и Образователен център „МеДиа” да създадат уютно пространство сред природата в големия град, в което възрастни хора и техните внуци да творят заедно и да споделят радостта от общуването помежду си. По този начин участниците ще станат съпричастни и на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията 2012.

„На едно по-дълбоко, лично ниво, чрез този проект всеки от екипа на двете организации има желание да сподели любовта си към своите баба и дядо, които са оказали огромно влияние върху живота и израстването му”, споделя ръководителят на проекта Милена Каменова от Сдружение „Съзнание”. А управителят на Образователен център „МеДиа” Мария Дерменджиева допълва: „По време на работата ни с деца ние постоянно мислим за техните родители и начина по който преживяват и се справят в грижата за децата си. Това неминуемо ни води до съпричастност и към възрастните хора, които нерядко влагат много време и всеотдайност в отглеждането на внуците си. С тази инициатива бихме искали да изразим и нашата благодарност и преклонение към тази грижа и да създадем повод за споделяне на радостни, творчески мигове между възрастните и малките деца”. От „МеДиа” коментират още, че с тази инициатива искат да обърнат внимание и на една важна за всички семейства тема през този период на годината, която са обобщили с въпроса „Какво ще прави вашето дете през лятото?”. Всяко дете има нужда през летните месеци и от творчески занимания и игри, които развиват потенциала му, е мнението на екипа на центъра. С арт работилниците в парка организаторите искат да покажат, че това би могло да се случи и с участието на възрастните хора.

Сдружение “СъЗнание”е неправителствена организация, която работи за налагане на алтернативните образователни методи в България. СъЗнание осъществява социални проекти на базата на учене чрез преживяване с послания за стимулиране на творческата енергия, свързване между хората, толерантност към различията,подкрепа на децата в неравностойно положение, любов и уважение към децата.

МеДиа” е един от най-големите образователни центрове на територията на България,който провеждачуждоезиково обучение и занимални, както и най-разнообразни творчески, психологически, спортни и еко инициативи.  Известен е с вдъхновяващите си лагери сред природата, курсовете за развитие на творческияпотенциал на децата, курсаза интелектуално и социално развитие ”Красив ум" и др.

 

За допълнителна информация:
Милена Каменова, Ръководител на проекта, тел. 0878 55 24 32, m.kamenova@mediaedu.bg
Венцислав Ненков, връзки с медиите, тел. 0887246925, 0899152919,pr@mediaedu.bg

 
Мартенички

Много скоро Баба Марта ще почука на вратата ни. Вече сме в очакване и готови да си направим ...още

 
Музейни турове в Квадрат 500

Постоянната експозиция на Националната галерия представя най-значимите образци на българското ...още

 
ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ РАЗКАЗВА ЗА ДЕЛОТО НА АПОСТОЛА

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи годишнината от обесването на Левски с ...още

 
ЗАПОЗНАЙ СЕ С АЛФОНС МУХА

Програма за деца от 6 до 12 години Отдел „Образователни програми“ на ...още

 
Детска работилничка за Мартенички

Да се приготвим да посрещнем Баба Марта с няколко страхотни идеи за мартенички. На 23 февруари ще ...още

© 2019 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft