новини и събития

14
Май
Ансамбъл Пирин - Концерт-спектакъл Аз съм Пирин мила ми Земьо

На 14 май 2013 г. (вторник) от 19:00 часа в Зала 1 на НДК ще бъде представен новият спектакъл на Ансамбъл Пирин „Аз съм Пирин, мила ми земьо”.

Тържественият концерт е посветен на 80-годишния юбилей от рождението на проф. Кирил Стефанов - дългогодишен главен художествен ръководител на ФА "Пирин" от 1956 - 2005. Събитието се провежда под патронажа на Росен Плевнелиев, президент на Република България.

Новият спектакъл е продължение на „Гласът на Пирин" (2006), чиято премиера в София се състоя преди 7 години и представи произведенията на Кирил Стефанов като мост към миналото - съпоставени с техните оригинални фолклорни образци. Публиката в препълнената Зала 1 на НДК чу автентични песни и обичаи, изпълнени първо от самодейни групи от югозападна България  и след това - от ансамбъл „Пирин".

Концерт-спектакълът „Аз съм Пирин, мила ми земьо" ще покаже пътя на безсмъртното творчество на композитора в настоящето и бъдещето. Той ще се проведе с участието на световноизвестния фолклорен ансамбъл "Пирин" – Благоевград и гост изпълнителите от катедра "Хореография" към Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград, Националното училище за танцово изкуство, Национално училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" – гр. Котел, Национално училище за фолклорни изкуства "Широка Лъка" – с. Широка Лъка и Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Пиринска Китка" - Благоевград.

В спектакъла ще бъде представено творчеството на проф. Кирил Стефанов, покорило публиката на 7 континента с над 6000 концерта на колосалните сцени Карнеги Хал - Ню Йорк, Театър Ла Скала, Балшой Театър - Москва, Концерт-Гебал - Амстердам, Националната токийската концертна зала, Юнеско Хал - Париж и много други. Ще бъдат включени песни, инструментални пиеси, музикално-танцови постановки, сред които - хитове, като „Катерино, моме", „Алтън Маро", „Вила се й гора" и вихрени танци от постановките „Пирински полъх", „Шопски мегдан", „Танц с тъпани".

Освен композитор, диригент, режисьор и педагог, проф. Кирил Стефанов е и един от най-големите застъпници за опазването на българската национална традиция чрез поднасянето й в комбинация със съвременно изкуство. Именно той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор преди няколко десетилетия, а идеите му за цялостно завършено сценично произведение, което говори на публиката на модерен език, са актуални и до днес.

Накрая „Аз съм Пирин, мила ми земьо" ще завърши с песента „Гласът на Пирин" - химна на района, който всички 200 участника ще запеят в един глас.

Тържественото отбелязване на 80-тата годишнина от рождението на проф. Кирил Стефанов се организира от Община Благоевград, Ансамбъл "Пирин" и Фондация "проф. Кирил Стефанов".

Билети: на касите на НДК.

Концерт-спектакълът „Аз съм Пирин, мила ми земьо" е част от 18-то издание на Салона на изкуствата 2013.

За повече информация може да посетите Facebook страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/131343237057502/.

Източник: www.artualno.info

 
Конкурс за детска рисунка на И АЗ МОГА “Цветовете на Коледа”

Скъпи, деца, Стратира традиционната Коледна инициатива на И АЗ МОГА / I CAN TOO в подкрепа на ...още

 
Децата от столицата събраха 15,5 тона хартия за рециклиране

Децата от София поставиха рекорд в тазгодишното издание на „Стара хартия за нова ...още

 
Излез на дъската в Мега Мол

15 септември 2018 г /събота/ от 13,30 ч.- 15.00 ч. Направете си снимка на нашата черна дъска и ...още

 
В музейна работилница кюстендилските деца ще правят карти

Как са се променяли границите на България през последните 140 години? Месец септември е наситен ...още

 
Творческа работилница ДЪГА@ KvARTal Festival 2018

И така продължаваме да се ЗАБАВЛЯВАМЕ и да ТВОРИМ заедно през цялото време на ТРЕТОТО поредно ...още

© 2018 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft