новини и събития

14
Май
Ансамбъл Пирин - Концерт-спектакъл Аз съм Пирин мила ми Земьо

На 14 май 2013 г. (вторник) от 19:00 часа в Зала 1 на НДК ще бъде представен новият спектакъл на Ансамбъл Пирин „Аз съм Пирин, мила ми земьо”.

Тържественият концерт е посветен на 80-годишния юбилей от рождението на проф. Кирил Стефанов - дългогодишен главен художествен ръководител на ФА "Пирин" от 1956 - 2005. Събитието се провежда под патронажа на Росен Плевнелиев, президент на Република България.

Новият спектакъл е продължение на „Гласът на Пирин" (2006), чиято премиера в София се състоя преди 7 години и представи произведенията на Кирил Стефанов като мост към миналото - съпоставени с техните оригинални фолклорни образци. Публиката в препълнената Зала 1 на НДК чу автентични песни и обичаи, изпълнени първо от самодейни групи от югозападна България  и след това - от ансамбъл „Пирин".

Концерт-спектакълът „Аз съм Пирин, мила ми земьо" ще покаже пътя на безсмъртното творчество на композитора в настоящето и бъдещето. Той ще се проведе с участието на световноизвестния фолклорен ансамбъл "Пирин" – Благоевград и гост изпълнителите от катедра "Хореография" към Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград, Националното училище за танцово изкуство, Национално училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" – гр. Котел, Национално училище за фолклорни изкуства "Широка Лъка" – с. Широка Лъка и Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Пиринска Китка" - Благоевград.

В спектакъла ще бъде представено творчеството на проф. Кирил Стефанов, покорило публиката на 7 континента с над 6000 концерта на колосалните сцени Карнеги Хал - Ню Йорк, Театър Ла Скала, Балшой Театър - Москва, Концерт-Гебал - Амстердам, Националната токийската концертна зала, Юнеско Хал - Париж и много други. Ще бъдат включени песни, инструментални пиеси, музикално-танцови постановки, сред които - хитове, като „Катерино, моме", „Алтън Маро", „Вила се й гора" и вихрени танци от постановките „Пирински полъх", „Шопски мегдан", „Танц с тъпани".

Освен композитор, диригент, режисьор и педагог, проф. Кирил Стефанов е и един от най-големите застъпници за опазването на българската национална традиция чрез поднасянето й в комбинация със съвременно изкуство. Именно той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор преди няколко десетилетия, а идеите му за цялостно завършено сценично произведение, което говори на публиката на модерен език, са актуални и до днес.

Накрая „Аз съм Пирин, мила ми земьо" ще завърши с песента „Гласът на Пирин" - химна на района, който всички 200 участника ще запеят в един глас.

Тържественото отбелязване на 80-тата годишнина от рождението на проф. Кирил Стефанов се организира от Община Благоевград, Ансамбъл "Пирин" и Фондация "проф. Кирил Стефанов".

Билети: на касите на НДК.

Концерт-спектакълът „Аз съм Пирин, мила ми земьо" е част от 18-то издание на Салона на изкуствата 2013.

За повече информация може да посетите Facebook страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/131343237057502/.

Източник: www.artualno.info

 
Съвременно изкуство за деца

Ателие за деца от 6 до 12 години Отдел „Образователни програми“ на Националната ...още

 
Приказка с цигулка и домашен пластилин

Заповядайте на музикално-творческия пърформънс за деца на Бояна и Люси! Подарете си едно ...още

 
Работилничка за плюшени приятели

Вълшебна работилница за плюшени играчки Puffy Land гостува на Мега Мол. Всяко дете обича плюшени ...още

 
Ателие за театрална маска

ВАКАНЦИЯ УРА!!! Този път Ви каним да сътворим заедно ТЕАТРАЛНА МАСКА Ателието е предназначено за ...още

 
Клюнове и крака - научна работилница

Как по външния вид на птицата можем да научим любопитни подробности за живота й – къде живее ...още

© 2018 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft