личности

Ясен Енчев - солист в Приказки за обой

Ясен Енчев е брилянтен инструменталист, първи обоист на Софийска Филхармония. Поговорихме си с него, за да ни разкаже за образованието си, получено в Швейцария и Франция, в едни от най-известните школи за обой в света, както и някои любопитни подробности за самия инструмент.

Кога и защо се насочи към обоя?
Съвсем в началото свирих на акордеон в Пловдив. Тогава ме посъветваха да се ориентирам професионално към музиката и да опитам да се развия като свиря на  класически, по-интересен и по-богат инструмент. Започнах уроци по обой на 14 години в Ямбол. По-късно кандидатствах в Музикалното училище в Бургас и така се започна.

С какво е специфичен обоят?
Той е дървен духов, стройков, високозвучащ инструмент. Изключително важен е за настройването на оркестъра. Когато обоят даде "ла" преди началото на всеки концерт, оркестърът се настройва по него. Интересен е с това, че има хем носов, хем по-пронизителен тембър, нещо, което го отличава от кларинета и флейтата. По-къс е и с по-малък обем, както и по-беден на обертонове в сравнение с кларинета. Любопитно е, че на обоя се падат най-интимните и любовни произведения, както и най-тъжните моменти във филмовата музика.

Кога се е появил обоят?
През Средновековието се е гледало като едно на цялото семейство -  фагот, кларинет, обой. Чак към 17 век той се отделя като самостоятелен инструмент. За  негов прародител може би е най-точно да се определи арабската зурна. Арабите са пренесли обоя в Европа по пътя на коприната, след което той еволюира и успява да се наложи като инструмент, първо във френски опери. Вече през 20 век за него започват да се пишат виртуозни произведения.

Кой са композиторите, писали произведения за обой?
От бароковите майстори - Телеман, Бах, Корели, Купрен. Най-известните концерти за обой за написани от Хайдн и Моцарт.

Сподели ни нещо за произведенията, които влизат в програмата на "Приказки за обой"?
Едно от най-интересните произведения е на Александро Марчело, концерт, музиката от който може да се чуе във филма "Венецианска загадка", в който се разказва именно за един обоист. Друго произведение е на Енио Мориконе, написано за филма „Мисията”. Отделно ще чуем малки, весели епозоди от произведения на майстори от  Манхаймската школа и Й.С. Бах.

Получил си образованието си в Швейцария и Франция, разкажи ни за там.
Завършил съм в Цюрих при Томас Индермюле, един от най-известните обоисти в Европа. Учих още в Нанси при Жером Гишар. Живеех във Франция и пътувах до двете школи.Много беше интересно да видиш как едно и също произведение се преподава на различните места, да черпиш от двете школи. От тези велики обоисти научих изключително много и за мен това беше уникален шанс, който ме формира като инструменталист.

От малък обожавам да слушам произведения за орган. Като дете вкъщи имахме плочи на Лионел Рог – много известен органист и за мен беше изключително преживяване докато бях в Швейцария, да отида в катедралата, Гросмюнстер в Цюрих, където той е записвал токатите и фугите на Бах. Мечтаех за този момент и накрая се случи. Това ме накара да разбера, че човек, когато преследва една мечта с цялото си сърце  - тя се сбъдва.

Къде виждаш ползвите от Фортисимо Фамилия?
Децата, които посещават концертите са на възраст, в която много лесно може да се остави отпечатък в съзнанието им, да се закодира, че са били на класически концерт, че са чули обоя, че им е останала емоция от това. Така след време като отидат на концерт, опера или театър и чуят отново инструмента, ще им бъде познат. Важно е децата да имат отношение и мнение за тази музика. А големия успех на каузата на Фортисимо Фамилия ще е, ако дори и едно от тези хиляди деца, които за пръв път ще стъпят в зала България обикне музиката дотолкова, че да започне да се занимава професионално.

Какво би казал на родителите, които ще доведат децата си на "Приказки за обой"?
Ще бъде много интересно, защото инструментът е доста по-непопулярен от другите, концертът е възможност да се види нещо специфично, а такъв шанс може да не се отдаде отново с години. Иначе е много важно децата да са подготвени още от вкъщи, дисциплинирани, за да се настроят правилно и наистина да видят представлението и чуят музиката с цялото си съзнание.

 
Рут Колева: “Последвай ме към едно по-здравословно бъдеще за всички!”

Чувствам се добре на велосипед, най-хубавите ми спомени на колело са от Холандия, където карането ...още

 
Ивайло Захариев: “Последвай ме, защото напред е готино!”

Хората, които не карат велосипед не знаят какво изпускат Актьорът Ивайло Захариев също се ...още

 
Орлин Павлов: “Последвай ме навсякъде с колело”

Певецът Орлин Павлов се присъедини към звездните личности, които подкрепиха кампанията “Аз ...още

 
Интервю с Илина Жабленска - солист в "Приказки за вила и контрабас"

Концертите в рамките на Фортисимо Фамилия ни научиха, че децата имат изключителен интерес към ...още

 
Интервю с Ивайло Захариев - актьор в "Приказки за вила и контрабас"

Ивайло Захариев иска да промени света, като дете мечтае да бъде Робин Худ и да живее в гората, на ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft