личности

Рут Колева Последвай ме към едно по-здравословно бъдеще за всички

Чувствам се добре на велосипед, най-хубавите ми спомени на колело са от Холандия, където карането беше неразделна част от ежедневието ми

Певицата Рут Колева се включи в кампанията “Аз карам велосипед, последвай ме!”. Тя си е поставила за цел да започне да кара активно велосипед и в София, където досега не се е осмелявала. Помолихме я да разкаже за своята история на колело и ето какво ни сподели тя.

Рут се амбицира да се научи да кара велосипед на шест годишна възраст, след като нейният брат-близнак вече се състезава с децата пред блока. Горда е, че й се получава от първия път и то без да използва помощни колела! Отървава се само с няколко падания и охлузвания… Но нали така се пораства?!

Така че, спомените на Рут от детските години са изпълнени с приятни емоции на колело из уличките на квартала, в който живее като дете. “Това ни беше най-приятното занимание с приятелите ми.  Ходили сме къде ли не, дори до Витоша. Разбира се, карала съм и „Балканче““, смее се певицата.

Но истинското увлечение на певицата към велосипедите започва, когато отива да учи в Холандия. Бързо преодолява първоначалния шок, че там има повече велосипеди, отколкотo автомобили, и още на втория ден си купува свое колело. Споделя, че “там без велосипед си загубен, но бързо свикваш и това се превръща в основен и много приятен начин на придвижване”. Един велосипед може да бъде и много функционален, твърди певицата: виждала е хора да пренасят контрабас на велосипед, както и голям матрак, а на самата нея й се е налагало да пренася куфарите си на колело.

Забавните случки и премеждия на колело в Холандия са в изобилие: от забравени велосипеди на приятели, които търсят с дни, през откраднати - на самата нея са й откраднали 4 - до успешно предотвратени инциденти като например падане в езеро. “Една вечер се прибирах много късно и минавах през един парк и толкова ми се спеше, че направо задрямвах на колелото, докато изведнъж не се сепнах и пред мен видях езеро! Само половин метър още и щях да падна във водата!”, споделя през смях Рут.

В София не кара толкова често, но сега се амбицира да поправи тази грешка!“Искам да променя по-заседналия начин на живот, който водя тук. Когато карам колело се чувствам по-добре, по-жизнена, по-раздвижена. Не виждам смисъл да тренирам във фитнеса, когато мога да съчетая полезното с приятното - да се придвижа до някъде и същевременно да поддържам форма и тонус.”

Според нея София все повече се превръща в модерен европейски град. Все пак сравнявайки с градовете в Холандия, има още много какво да се направи и мечтае и тукчовек да може да се възползва от всички привилегии, които дава карането на велосипед в града. А те са много: придвижваш се в пъти по-бързо, не плащаш данъци и такси, не стоиш в задръстванията, а същевременно се чувстваш добре и водиш активен начин на живот. И не на последно място - опазваш околната среда и дишаш по-чист въздух.

Финално Рут Колева отправи апел към всички ни: да си изградим навик да живеем по-здравословно и да се грижим за заобикалящата ни среда. Засягайки проблемите и пречките, които спират много хора да започнат да карат велосипед, Рут сподели, че най-много я дразни неглижирането на правата на велосипедиста от шофьорите. “Моля всички шофьори да не спират върху велоалеите и да бъдат толерантни към колоездачите и да ги пазят повече на пътя!”, завършва Рут.

 
Ивайло Захариев: “Последвай ме, защото напред е готино!”

Хората, които не карат велосипед не знаят какво изпускат Актьорът Ивайло Захариев също се ...още

 
Орлин Павлов: “Последвай ме навсякъде с колело”

Певецът Орлин Павлов се присъедини към звездните личности, които подкрепиха кампанията “Аз ...още

 
Интервю с Илина Жабленска - солист в "Приказки за вила и контрабас"

Концертите в рамките на Фортисимо Фамилия ни научиха, че децата имат изключителен интерес към ...още

 
Интервю с Ивайло Захариев - актьор в "Приказки за вила и контрабас"

Ивайло Захариев иска да промени света, като дете мечтае да бъде Робин Худ и да живее в гората, на ...още

 
Стефания Колева - актриса в "Приказки за китара"

Стефания Колева е една от най-добрите приятелки на Фортисимо Фамилия. Още през нашия първи сезон, ...още

© 2021 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft