личности

Малкият гений

Моцарт е едно от най-великите деца, които са живели някога. Роден в Залцбург, Австрия, през 1756 г., той е седмото дете в семейството и изобщо не е виждал пет от братчетата и сестричетата си, които умират преди раждането му.

Геният му започва да се проявява още на 3 г. Докато повечето от нас на 4-годишна възраст не могат да си напишат името, Моцарт е композирал соната за пиано, преди да навърши 5 г. Едва шестгодишен, изпълнява сложни пиеси за пиано, като импровизира на местата, където не може да стигне с малките си ръчички.

На същата възраст вече обикаля из Европа и изнася концерти.

Навсякъде представянията му посрещат възторзи. Детето-чудо впечатлява континенталния елит. Ерцхерцогинята на Австрия Мария Терезия се залива от смях. Гьоте го помни като „малкия със смешна прическа и шпага“. Крал Джордж III е очарован. В Англия става предмет на научни изследвания, а духовенството търси в таланта му божията намеса.

През 1763 г. в Париж са издадени първите му сонати. Запознава се с много музиканти и композитори, като най-голямо влияние върху него оказва Бах.

Заради честите гастроли в различни страни и природния си интелект, е говорел повече от 20 езика.

Между 10-тата и 13-тата си годишнина написва и първите си опери – „Аполон и Хициант“, „Мнимата наивница“, „Бастиен и Бастиена“.

Учител в четенето, писането, свиренето на цигулка, орган и клавесин е баща му, докато импровизаторските способности дължи само на собствената си фантазия. Често преди концерт не е записвал (отделни части на) произведението, а ги оставял да съществуват само в главата му. Не е ползвал чернова и е създавал някои от оперите си само за седмици. Композирал е на място - т.е. почти моментално при зададена тема. Можел е да твори музика дори, докато яде варено зеле с черен дроб или е имал зъбобол. Свирел е дадено музикално произведение или е могъл да напише нотите му, след като го е чул само веднъж.

Според изследвания за влиянието на моцартовата музика, тя помага за по-доброто представяне на тестове. Това е валидно и за други типове музика, но тези, които имат по-високи постижения, са предимно слушатели на Моцарт.

Източници на информация и снимки:

www.thekidswindow.co.uk

http://mozartschildren.wordpress.com

 
Рут Колева: “Последвай ме към едно по-здравословно бъдеще за всички!”

Чувствам се добре на велосипед, най-хубавите ми спомени на колело са от Холандия, където карането ...още

 
Ивайло Захариев: “Последвай ме, защото напред е готино!”

Хората, които не карат велосипед не знаят какво изпускат Актьорът Ивайло Захариев също се ...още

 
Орлин Павлов: “Последвай ме навсякъде с колело”

Певецът Орлин Павлов се присъедини към звездните личности, които подкрепиха кампанията “Аз ...още

 
Интервю с Илина Жабленска - солист в "Приказки за вила и контрабас"

Концертите в рамките на Фортисимо Фамилия ни научиха, че децата имат изключителен интерес към ...още

 
Интервю с Ивайло Захариев - актьор в "Приказки за вила и контрабас"

Ивайло Захариев иска да промени света, като дете мечтае да бъде Робин Худ и да живее в гората, на ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft