личности

Джордън Урбах – музикално дете чудо с награда за благотворителност

Той е млад талантлив цигулар, който е използвал музикалния си талант, за да събере повече от 5 милиона долара в подкрепа на медицински изследвания в областта на педиатрията в цял свят чрез благотворителни концерти в Карнеги Хол, Линкълн Сентър и други.

Джордън Урбах беше почетен за това свое дело с едно от най-високите отличия за работа в полза на обществото в САЩ – наградата „Джеферсън“.

20-годишният жител на Лонг Айлънд основал „Концерти за здраве“, когато бил едва на 7 години. Оттогава той е събрал 5.1 милиона долара за подкрепа на лечението на деца с неврологични заболявания. Чрез своите благотворителни концерти той е успял да спонсорира 12 животоспасяващи операции, 1,000 кохлеарни импланти, клиники по педиатрия в Африка и Ел Салвадор и музикалната програма „Музика край леглото“ на детската болница „Ч. С. Мот“ към Мичиганския университет.

Той е сред четиримата млади американци (под 25 г.), които са удостоени с наградата „Джеферсън“ за глобална промяна, казва Сам Биърд, който основава наградата, известна още като „Нобелова награда за служба в полза на обществото“ заедно с Жаклин Кенеди – Онасис и американския сенатор Робърт Тафт Мл. през 1972г.

„Той е само на 20г., а на практика е успял да промени начина, по който болниците привличат пари.“, казва Биърд, добавяйки, че никога не е виждал толкова млад човек да събере толкова много пари.

Получаването на наградата „Джеферсън“ е „огромна чест“, споделя Урбах в телефонно интервю ден преди церемонията по награждаването. „Това е отличие, което младите хора обикновено не очакват да получат и „когато това се случи, това е вот на доверие, който ни окуражава да продължаваме с нашите усилия.“

Урбах, който е студент по музикална композиция в Йейл, проявил своя талант за музика и наука на много ранна възраст. Той започнал да свири на цигулка на две години и половина. Когато бил в първи клас, написал писмо до Д-р Фред Епстайн, покойният виден детски неврохирург, който работил в болницата „Бет Израел“ в Манхатън, молейки го за интервю във връзка с училищен проект относно неврохирургията. Докторът го поканил в болницата и му показал интензивното отделение.

„Това коренно промени моята представа за света,“ казва Урбах. „Изпълни ме с желание да дам на тези пациенти нещо, което да ги пренесе отвъд болничните стени.“

Докторът предложил на младия музикант да доведе някои от своите приятели и да изсвирят нещо пред пациентите. Той направил точно това, като първо свирил в залата за игра, а след това обикалял от стая в стая, като свирел до леглата на болните.

Според Урбах идеята за „Концертите за здраве“ се родила две години по-късно, когато той срещнал 13-годишен пациент, който свирел на пиано, но не можел да се упражнява, тъй като в отделението нямало пиано.

„Поставих си за цел да купя пиано за десетия етаж“, казва той. „Изнесох концерт в училище, с който събрахме достатъчно пари, за да купим пианото и допълнителни няколко хиляди долара, с които основахме фонд за лечението на деца с неравностойно положение от цял свят в болницата „Бет Израел“.“

В болницата „Ч. С. Мот“ в Мичиган концертите на Урбах за помогнали да се наберат средства за създаването на програмата „Музика край леглото“, която включва изпълнения на музика на живо в отделенията за новородени.

Преди три години Урбах основал друга организация, „Международната коалиция на студентите-дарители“, която цели набирането на средства за проекти, свързани със здравеопазване, образование и социални въпроси чрез различни кампусни събития.

Източник на информацията: http://modo.bg

 
Рут Колева: “Последвай ме към едно по-здравословно бъдеще за всички!”

Чувствам се добре на велосипед, най-хубавите ми спомени на колело са от Холандия, където карането ...още

 
Ивайло Захариев: “Последвай ме, защото напред е готино!”

Хората, които не карат велосипед не знаят какво изпускат Актьорът Ивайло Захариев също се ...още

 
Орлин Павлов: “Последвай ме навсякъде с колело”

Певецът Орлин Павлов се присъедини към звездните личности, които подкрепиха кампанията “Аз ...още

 
Интервю с Илина Жабленска - солист в "Приказки за вила и контрабас"

Концертите в рамките на Фортисимо Фамилия ни научиха, че децата имат изключителен интерес към ...още

 
Интервю с Ивайло Захариев - актьор в "Приказки за вила и контрабас"

Ивайло Захариев иска да промени света, като дете мечтае да бъде Робин Худ и да живее в гората, на ...още

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft