народни танци

Читалище "Развитие"

arts_blue_line свързани магазини >
представяне grey_line

Група за автентичен фолклор

Групата за автентичен фолклор към Читалище “Развитие” – Пещера е основана през 1995 г.  В репертоара и е застъпен предимно музикално-песенен фолклор от родопската фолклорна област. Изпълнителите са типични представители и носители на фолклор от Средните Родопи. Групата е участвала в много

Групата за автентичен фолклор към Читалище „Развитие” - Пещера с ръководител Павел Куцев завоюва званието “Представителен ансамбъл” на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали към ЮНЕСКО за България. Съставът участва в първия международен Фестивал за автентичен фолклор “Софийска пролет-2005”, който се проведе под патронажа на Гиньо Ганев. Участва и в Деветия национален събор на българското народно творчество “Копривщица-2005”. 2006 г.представи България на международния фестивал „Skamba,skamba kankliaj”, който се провежда в гр. Вилнюс – столицата на Литва.

Група за стари градски песни

Група за стари градски песни „Еделвайс”е създадена през 1996 г. от Мария Руменова. Творческата и история като художествени ръководители пишат и Мария Андреева, Катя Грозева и Павел Илиев. В момента в нея участват 9 изпълнители. Художествен ръководител и съпровод на акордеон – Рашко Тилев.  Дуетът Лиляна и Спас Спасови лауреати на фестивала “Нежни чувства” Пловдив-2004. Спас Спасов е автор на текстове и музика на 13 песни в стила на старата градска песен. Лауреат в конкурса за авторска песен на фестивал в Пловдив през 2001 и 2002 г. Групата е участвала е в международния фестивал на градска песен „Море и спомени Варна-<, „Под липите златен прах се рони” в Стара Загора и в издания на фестивала “Нежни чувства” – Пловдив. Отличия:Пловдив – 2001 – Диплом, 2002 – Грамота за отличник на фестивала, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 и 2008 г. – Лауреати на Фестивала на старата градска песен „Нежни чувства „ – Пловдив.

Етнотанцова формация

В нашия град, конгломерат от етноси, ние създаваме среда за изява на културното многообразие на различните общности, равнопоставеност за всички хора с пиетет към изкуството и устремени към съвършенството. С изразните средства на танца възпитаниците на Елена Баренска разкриват красотата и обаянието в нравствените спомени на дедите си. Те и детската формация за песни на балканските народи, на 1 юни в Хасковски минерални бани представиха общината в Петия детски етнофестивал “Децата на Балканите-заедно за Европа”. Журито на международния фестивал присъди специална награда на солистката на танцовата ни формация -Пенка Петрова.

Те представиха града ни в Младежки фолклорен арт фестивал София – 2006.

Девизът на Европа “Единни в многообразието” е стратегия и репертоарна политика на читалището. В нашия град, конгломерат от етноси, ние създаваме среда за изява на културното многообразие на различните общности, равнопоставеност за всички хора с пиетет към изкуството и устремени към съвършенството.

Литературен клуб "Искри "

Клубът е основан през 1948 г.

Ек.Данчева – дългогодишен ръководител на клуба състави алманах “Литературна Пещера”, който включва творби на пещерски автори от Възраждането до днес.

Клуб по спортни танци "Импулс"

Симона и Васил Йовчеви се подготвят за Републиканския шампионат под ръководството на световния шампион по латинотанци Андрей Кисельов .Тренировките се провеждат в рамките на Муждународен семинар организиран от Президента на клуба Петър Милчев гр. Велинград.

Школа по изобразително изкуство

Школата по изобразително изкуство се ръководи от Милена Балтаджиева.

Миналата година децата от школата получиха дипломи от Посолството на САЩ в София за представянето им в конкурс за детско творчество на тема  "Аз се грижа за околната среда".През този  творчески сезон учасваха в Национален конкурс за рисунка "Кюстиндилска пролет 2009". Децата уредиха две свои изложби живопис : "Коледна фантазия" и "Великденско вдъхновение" .

Със средства от разпродажбата на рисунките, се включиха в благодворителната инициатива на Фондация "Сбъдниати мечти" за изграждане на терапевтичен плувен басейн в Центъра за деца с увреждания гр. Пещера.

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft