Център за делфинотерапия „Онмега”

arts_blue_line
изкуства за деца с увреждания  > неправителствени организации
представяне grey_line

Делфинотерапията, заедно със специално обучени морски биолози и психолози, дава възможност децата с умствени и физически увреждания да откррият нов път към здравето. Техниките, които се използват при делфинотерапията, създават контакт със специално обучени делфини. Под наблюдението на лекарите и треньора на делфините, делфините разбират, че трябва да създадат контакт с пациента. Това дава възможност, каквато нито едно лечение или лекар не могат да осигурят.

За много болести делфинотерапията се счита за първия нетрадиционен метод на лечение. Тя не е панацея, но е метод, който позволява да се получи положително развитие по много диагнози. Не става дума за пълно излекуване, а за подобряване на състоянието при много заболявания. Ето техният списък:

Аутизъм
Синдром на Даун
Депресия (с изключение на ендогенната депресия)
Невротични разстройства
Мозъчна травма без спазми
Мозъчна парализа без спазми
Детска церебрална парализа
Детски неврози – фобия, енуреза (нощно напикаване), астения
Посткоматозно състояние
Екологична неприспособимост
Психологични комплексни травми
Мигрена (главоболие)
Синдром на хроничната (постоянната) умора

Забавено развитие на речта
Забавено умствено развитие

Противопоказания 

Епилепсия (при определени условия);
Остри респираторни заболявания (на дихателната система);
Онкологични (ракови) заболявания;
Общи противопоказания за рехабилитационния курс в обхвата на курортното лечение.

Продължителност на курса 

Курсът обхваща 10 сеанса с пряк контакт, като продължителността на делфинотерапията обикновено е над 14 дни. Продължителността на всеки сеанс е не по-кратка от 30 минути и не по-дълга от 45 минути. В началото на курса сеансът може да бъде кратък (30 минутен), но всичко зависи от състоянието и настроението на детето. В рамките на сеанса работата отначало се провежда на платформа, а по-нататък във водата. Успоредно с делфинотерапията се провеждат и класически видове терапия (10 сеанса). Комбинацията от посочените по-долу класически видове терапия се съставя от терапевта, така че сборно да се получат 10 сеанса. На какво точно ще се наблегне решава терапевтът на нашия център, който се занимава с пациента.

В курса са включени:
- 10 сеанса физиотерапия, или
- 10 сеанса хипотерапия в училището по езда, или;
- 10 сеанса кранио сакрална терапия, или;
- 10 сеанса ватсу-терапия (уатсу-терапия), или;
- 10 сеанса психотерапия.

Хипотерапията се прилага при пациенти с умствени и физически увреждания. В зависимост от степента на увреждането, медицинският екип решава кой точно метод от класическата терапия – лого-, физио- или хипотерапия, да се използва ежедневно или само за един сеанс като допълнение към делфинотерапията.

            Центърът за делфинотерапия и Марес Хотел

Плуването с делфини за всички и анти стрес терапията се провеждат в отделни басейни. В басейна за делфинотерапия имаме три специално обучени за терапията делфина. Те се използват от пациентите само за тази цел.

http://www.facebook.com/dolphintherapy

Иван Стоянов - представител за България

www.BestFellows.com 

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft