приложно изкуство

Общински Детски Комплекс Каварна

arts_blue_line свързани магазини >
представяне grey_line

Педагогическите услуги, които предлага ОДК, са на добро ниво – дейността е планирана за всяка учебна година и в по-перспективен период. Учениците получават отлична теоретична подготовка, набляга се и на практическата работа –подготвят се изложби, участия в конкурси и др. под. Получените грамоти и призови класирания говорят за нивото на образователния процес. Показател за добрия образователно-възпитателен процес е поддържането на траен интерес у децата, които с години посещават избраната от тях кръжочна форма.

Образователният процес обхваща не само учениците от I до XII клас, но вече се работи и с деца от ЦДГ под формата на подготвителни групи за школите на ОДК.

Традиционно Детският комплекс се включва във всички празници на град Каварна, както и в различните календарни, фолклорни и национални празници.
Всяко лято ОДК организира конкурс "Мини мис и Мини Мистър Каварна", в който децата в приятната обстановка край морския бряг се превръщат в артисти, модели и танцьори.
Всяка година на сцената на читалище „Съгласие” моден спектакъл събира многобройна публика, радваща се на детската красота и непринуденост.
Ежегодно се организират и Парад на хвърчилата, Конкурс за рисунка на асфалт, Коледни и Великденски изложби.

От 2003г. в Каварна се провежда Републиканското първенство по корабомоделизъм, а през 2007г. и европейското първенство. В тези състезания ОДК е съорганизатор, а школа „Керамика” реди съпътстваща изложба в залите на Художествената галерия.

Децата от ОДК се включват в голяма част от конкурсите и състезанията от Националния календар на МОН, ката получават призови награди, дипломи и грамоти.
Зад всички изяви на децата безрезервно застава Община Каварна, с отделите „Образование, младежки дейности и спорт” и „Култура”, и най-вече имаме и личната подкрепа и съдействие на кмета г-н Цонко Цонев.

Школи

 

  • Керамика

Школата по керамика е създадена през 1985 г. като малка група от двадесет деца. За двадесет и две години групата прераства в школа с шест групи, в които ежегодно участват около осемдесет деца. С утвърждаването на школата и подобряване на материалната база през годините, школата се превръща в лицето на детския комплекс и на града.

 

  • Манекени

Школата по манекени при ОДК Каварна започва своята дейност през есента на 1993 година с деца от 5-18 години, разделени в четири възрастови групи. Създателят и ръководителт на щколата е Ренета Тодорова. Манекените са тези, които поднасят новите хрумвания на чаровната диктаторка “Модата”. Предлагат на своята публика различните модни търсения, повлияни от света, в който живеем. В основата на нашата работа в школата стои идеята за детската красота и естественост. Изгражда се самонаблюдението. Всяко дете разкрива своята индивидуалност. Демонстрира личностно присъствие, съчетано с финно чувство за непосредственост и неподправеност. Чрез съзнателната си  манекени
дейност малките манекени създават удоволствие за другите с участието си в множество шоута, конкурси за красота, дефилета, празници, програми, ежедневни спектакли на модата и др.
В школата се работи за правилна и елегантна походка, пластично и гъвкаво поведение на тялото на подиума. Работи се с различна по жанр и ритуал музика, която музикално образова децата. Получават много информация за света на модата. Общуването в школата е по-лесно. Разкрепостява се детския дух. Изгражда се реално самочуствие. Акцент в работата е и постигане на максимална артистичност, обаятелност, чар , сценичен темперамент. Изграждат се умения у децата да говорят на микрофон и позират естествено пред обектив. Последователно се формира положително отнощение към модата и естетически вкус към красивото.

 

  • Машинна бродерия

Кръжок "Машинна Бродерия" започва своите първи занимания като форма на ОДК-Каварна през 1990 година и вече 18 години обучава деца от 10 до 18г. напълно безплатно, което им дава възможност за придобиване на професия.

Създател и ръководител е Ренета Тодорова. Машинната бродерия е едно от достъпните художествено-декоративно приложно изкуство, чрез нея нашето облекло става по-красиво, а нашия дом по-уютен. В работата си децата проявяват своите творчески способности и усет за естетическо съчетание на цветовете, лендивидуален вкус.

Обучението по машенна бродерия превръща малкото момиченце в девойка, която цени красотата и чистотата, които ще й трябват по-късно като жена и майка. Формата организира изложби. Участва със свои експонати в национални конкурси. Умело съчетава работата си с школите "Манекени" и "Моден дизайн".

  • Пирография

Много популярна дейност е работата с пирограф. Древният занаят е използван масово в близкото минало за украса на битови предмети.
Тук е превърнат в кавалетно изкуство с висока стойност. Следите, оставени от нагарящия елемент на пирографа,
чрез детските ръце се превръщат в интересни образи на птици, хора, риби, растения и т. н.

  • Мозайка

Една от най-трудните, но много ефектна изобразителна дейност е мозайката.
Независимо от това какъв вид е тя, изображенията притежават свое характерно излъчване.

Едно древно изкуство, претворено от детските ръце с много труд и търпение. Някои от паната са изработени от над 10 000 елемента.

  • Работа с природни материали

Интерес провокира и работата с природни материали. Този вид дейности очарова не само малките творци, а и любителите на изящното изкуство.

Много хора остават изненадани от факта, че чрез най-елементарните природни продукти като пясък, почва, камъчета, листа могат да се постигнат поразителни резултати.

 

  • Направи си сам

Клуб "Направи си сам" към ОДК-Каварна е за децата със сръчни ръце, които обичат да създават модели на яхти,
кораби, самолети, забавни играчки, да изработват оригами или хвърчила, марионетки и т.н.
В него участват деца от различни възрасти и пол, деца които обичат да сърфират не само във виртуалното пространство, а и в областта на науката и техниката.
Предметите, които се изработват са от материали леснодостъпни за всички- хартия, картон, дърво, найлон, плат и др.
Нещата които се изработват са забавни и фунционални. Най-забавно и интересно е изработването на летящи модели и особенно на хвърчила, за които вече трета поредна година организираме съревнование за
"Най-добро хвърчило", което задължително трябва да е изработено собственоръчно.

 

  • И още

Изобразително изкуство
Моден Дизайн
Танцово Студио

Други школи по приложно изкуство в Варна

 
Азбука на Въображението

„В действителния живот може да се влезе през главния вход, но може да се промъкнеш в него ...още

 
Детската къща

Разположена на тиха улица в центъра на Варна, Детската къща е място за развитие, творчество и ...още

 
Народно Читалище "Просвета 1927"

Народно читалище “Просвета” осъществява традиционна културно-просветна дейност от ...още

 
Артцентър ”Арлекин”

Арт клуб “Арлекин” е открит на 18 февруари 2006г. Замислен като сцена на арт ...още

 
Рисуване и приложно изкуство с Кирил Маринов

Иконопис, рисуване, дърворезба - за деца от 7 до 15г. - основни правила в ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft