сръчковци

 > Ефектна и лесна мартеничка за спешни случаи

Ефектна и лесна мартеничка за спешни случаи

Утре е 1-ви март, а в желанието си да направите или купите най-прекрасната мартеничка не сте усетили как времето е отлетяло… Без паника! Извадете всичко мартенско, с което разполагате – прежда, копчета, пайети и мъниста , да има. Пригответе си парче картон от кутия за бисквити, ножица, лепило и голяма игла, за всеки случай, чаша.

Тъй като бързаме, избираме най-лесната за правене форма – кръг. Освен това кръгът е натоварен с много символика и все хубава. Той е знак за съвършенство, кръговрат и слънце – точно, каквото ни трябва за една мартеничка. Очертаваме го с помощта на чаша с подходящ размер.

равим кълбенце от червена прежда и започваме да омотаваме халката плътно. Дори и да не стане идеално, важното е да няма разстояние между намотките.

Върху вече омотаната с червена прежда халка започваме да навиваме бяла, но нарядко, така че да се получат хубави шарки.

Оставяме халката настрана и се залавяме с елементите за нейната украса. Приготвяме си по избор копчета, мъниста, намотана шарена прежда или филц за една бърза розичка.

А тя става много лесно. Изрязвате кръг или цвете от филц, след което режете по спирала отвън-навътре. Започва да се навива от външния край към центъра и розичката става от самосебеси.

Готовите елементи се залепят върху халката или се закрепят в центъра. Завързват се бели и червени конци в горния край, за да се оформи пищна панделка.

На гърба на мартеничката може да се зашие игла за брошка или просто да се закрепи с безопасна игла за панделката. Ако ви е останало още време и вдъхновение, може да натворите още цветенца, а защо не и нещо с по-сложна форма – пиленце или сърце.

източник: Детски арт център „Приказка”

© 2022 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft