народни танци

Детско танцово студио "Хорце"

arts_blue_line свързани магазини >
представяне grey_line

Детско танцово студио "Хорце" съществува от октомври 2007г. като състав за български народни танци при 125 СОУ "Проф.Б.Пенев" в София, ж.к. "Младост". Ръководител и хореограф е Весела Генчева, създала и съхранила традицията на тази група още преди около 20 години в Габрово. Тогава децата са завоювали множество награди от наши и международни фестивали, като оценката за техните изяви се оказва актуална и до днес: "Децата, които се наиграват на сцената, излъчват много позитивна енергия, справят се с всички задачи като малки бойци и весели артисти – това е "Хорце"!

Състои се от две групи, включващи около 50 деца на възраст от 6 до 12 години. Основната цел и задача на ръководителката е да стимулира интереса както на тях, така и на родителите им, към фолклорното богатство на нашата страна, да катализира стремежа им да го запазят и предадат на поколенията.

Танцувайки и забавлявайки се, децата научават важни за развитието им като личности качества – най-вече работата в екип, трудолюбие и постоянство, толерантност и съпричастност, съчетани с умението артистично да изявяват своите качества и емоции на сцената.

За кратката си творческа биография „ХОРЦЕ” завоюва: Втора награда в Първия детски национален фолклорен конкурс „ Напеви от Северозапада” – 2009 г.в гр.Монтана, Трета награда на ІІІ Конкурс за Голямата танцова награда на София през 2010 г., както и Специалната наград на Община Габрово за традиционното си ежегодно участие в Международния карнавал на хумора и сатирата и Фестивала „Смехоранчета”- Габрово през последните пет творчески сезона . За този заразителен ентусиазъм децата са носители и на Наградата на Областния управител на Габрово.  Имаме участия във фестивалната кампания „Да запалим огъня български”- София, през пролетта и лятото на2010г., в редица концертни изяви и празници. На проведения VIII фолклорен конкурс- концерт под егидата на Ротаракт – клубовете в София през ноември2010 децата спечелиха Специалната награда на журито. На IV Национален конкурс „Приятели на България”, организиран от МОН, СБУ и Националния дворец на децата  през март 2011г.  получихме Специалната награда на Областния управител на гр. София. Трета награда на V Конкурс за Голямата танцова награда на гр, София - 2012г. Участници сме в Първия детски международен Фолкфестивал - гр. София, април 2012г. Студио „ХОРЦЕ” е колективен член на Сдружението на танцовите дейци в София, активно участва в мероприятията, свързани с дейността на организацията. Предстоят изяви на още много конкурси и фестивали през тази година, която е свързана и с нашия РОЖДЕН ДЕН на 24 май 2012.
 
В репертоара си  „ХОРЦЕ” има  танци от различните етнографски области на България, като всички те са с подчертано детска тематика – „Да играем ръченица”, ”Тежко македонско хоро”, ”Северняшка китка”,, „Шопски игри”, „Танц с ластици” , ”Бучимиш”, „Медна свирка свири” , „Кончета от клончета”, "Ръченица", "Тунелчета" и др.

Други школи по народни танци в София

 
Танцовата фабрика

Залата разполага с всички необходими условия за провеждане на групови и индивидуални уроци по ...още

 
Танцово училище Дъга Тийм

Танцов комплекс „Дъга тийм“ е създаден през месец януари 2015 г. от многократната ...още

 
Fight & Flow

Зала за бойни изкуства и танци в кв. Витоша. Провеждаме тренировки по айкидо, капоейра, самба ...още

 
Детски танцов ансамбъл "Средец"

Детски танцов ансамбъл "Средец" - усмивки, емоция и забавление с чистия извор на ...още

 
Спортен Клуб Нео

Спортен Клуб “Нео” е създаден от професионални спортисти през есента на 2011г. Един от ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft