Детска природна академия Узана

arts_blue_line
лагери  > летни  > Габрово
представяне grey_line

Детска природна академия Узана е създадена от Българска фондация биоразнообразие в партньорство с Община Габрово по проект. Намира се в сърцето на България и Стара планина, в местността Узана, на 22 км от Габрово. Тя дава възможност на деца от всички възрасти да се срещнат с природата по завладяващ и увлекателен начин. Разработени са програми за занимания, игри и учене, които се водят от квалифицирани аниматори в специално обзаведените зали в Информационния център и по Горска пътека с интерактивни и образователни модули.

Академията включва:
• Разработен пакет от общо 10 различни интерпретативни програми за природата – екипът на Академията има за задача да
обновява периодично с нови и полезни елементи програмите;
• Обучени интерпретатори – специално за целите на Академията;
• База, оформена с интерактивни и забавни елементи, подходяща за обучение и изследователство – в рамките на вътрешното пространство на ПИЦ „Узана“, както и по изградената образователна екопътека в съседния горски участък.Една от основните задачи на екипа на Академията е да разработва разнообразни и гъвкави варианти за провеждане на образователните програми в зависимост от предпочитанията и възможностите на участниците:
• според дължината на престоя – от няколко часа (половин-дневни или 1-дневни) до няколко дни (2-, 3- или 5-дневни);
• според конкретна тема – образователните модули могат да се разиграват поотделно така, както сме ги разработили, или да ги комбинираме според тематиката им, в зависимост от интересите на участниците;
• организирани зелени и бели училища, както и летни лагери от цялата страна – като начин за традиционно изнасяне на нормалните учебни занятия от класната стая в база за настаняване сред природата, както и начин за пълноценно прекарване на лятната ваканция сред природата;
• семейни посещения (краткосрочно пребиваващи малки групи деца с родители) – освен децата, родителите (както и по-големите или по-малки братя и сестри) също могат да се включат в заниманията на децата си, за да си припомнят позабравени
емоции;
• свободно преминаване по образователната екопътека в близката гора при индивидуални посещения и запознаване с интерактивните елементи – при случайно преминаващи отделни туристи или организирани групи, без нужда от наш интерпретатор.

В Академията се предлага образование и възпитание за природата по комплексен и различен начин от училищната форма на обучение. В същото време Академията дава възможност да се разшири и затвърди учебната програма по природните науки, като те се представят по атрактивен и занимателен начин. Използва се опитът в интерпретация за природата, създаден от български неправителствени организации, дирекции на природни и национални паркове в последните години.
Екипът на Академията създаде общо 10 образователни модула, като всеки е със средна продължителност от 4-5 часа. Модулите са представени подробно в специално подготвения Наръчник на интерпретатора и са на различна природна тематика:
- Кръговратът на водата
- Скалната основа на живота
- Гъбите са отделно царство
- Царството на растенията
- Микрокосмос
- Гората – извор на живот
- Птичият свят в горите и над тях
- Животните – господари на гората
- Природата и човекът
- Всички сме едно цяло

Може да разгледате страницата във фейсбук: https://www.facebook.com/AcademiaUzana/

Email: uzana.academy@biodiversity.bg

Телефон: 0887/581 644 или 0896/798 903 

Други в град Габрово

 
Клуб по спортни танци "Ритмика"

Клуб "Ритмика"  е клуб по спортни танци.  В  него  хората  ...още

 
BOOKTRADING

BOOKTRADING е с дългогодишен опит в сферата на книготърговската и книгоразпространителна ...още

 
Фондация “Грижи за деца с двигателни проблеми”

Сдружение “Грижи за деца с двигателни проблеми” е регистирано през 2000 г., а през 2004 г. е ...още

 
Дневен център за деца с увреждания - Габрово

Сдружение “Грижи за деца с двигателни проблеми” е регистирано през 2000 г., а през 2004 г. е ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft