народни танци

Ансамбъл "Пирин" - Благоевград

arts_blue_line свързани магазини >
представяне grey_line

Ансамбъл "ПИРИН" е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света.

Създаден през 1954 година с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената красотата на автентични фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети.

Обликът на ансамбъл "Пирин" внушава на всеки, докоснал се до изкуството му, че фолклорът е безценното духовно съзидание на един народ, което живее и органично прониква в съвременността.
В своята творческа биография и репертоар ансамбъл "Пирин" има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, ”Балкантон”, Радио Благоевград и други телевизионни и радио станции в страната; има издадени 12 дългосвирещи плочи; 16 аудиокасети; 6 компактдиска , 3 видео касети и множество рекламни издания.
За 55 години от своето съществуване ансамбъл "Пирин" е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти по света.

В ансамбъл "Пирин" работят вече няколко поколения талантливи артисти – певици, музиканти, хореографи и танцьори.
В сложния лабиринт от търсения, вкусове, изисквания ансамбъл "Пирин" е намерил своето място със собствена художествена позиция и концепция, защитена достойно в продължение на 55 години.

Оркестърът на Ансамбъл "Пирин" е уникален състав, в който водеща роля имат народните инструменти, които се срещат в Югозападната част на България, на първо място тамбурата.

Главен хореограф на ансамбъла е Тодор Бекирски – автор на музикално-танцови постановки за почти всички ансамбли в България.

Други школи по народни танци в Благоевград

 
Детски фолклорен танцов ансамбъл “Пиринче”

Създаден през 1984г., ансамбълът продължава добрите традиции на народното танцово изкуство в ...още

 
Читалище "Никола Й. Вапцаров"

Детска музикална школа Детската музикална школа при читалище " Н. Вапцаров " ...още

© 2023 Kids Dreams Ltd. Всички права запазени.

design DO      development TaraSoft